Як говорити з дітьми про Чорнобиль

Платформа "Освіторія"
                                                      Початкова школа
1. Не зосереджуйтеся на поганому
Будь-яку складну тему, пов’язану з ризиком для життя, варто подавати так, щоб не налякати, не травмувати вразливу дитячу психіку.

2. Розкажіть про пожежу в Чорнобилі
Розкажіть з акцентом на те, що пожежу гасять пожежники, лісники, різні підприємства. Що є волонтери, які привозять пожежникам респіратори, краплі для очей, захисні окуляри, фільтри тощо. До цієї теми пасує нагадування про правила безпеки в лісі під час розведення багаття, про нашу відповідальність за лісових мешканців, чисте повітря.


3. Нейтралізуйте страхи
Усі питання прояснюємо. Наприклад, поясніть, скільки користі приносять АЕС, як атом служить людині, які заходи безпеки в них є (доступно за віком), що одна помилка не призводить до аварій, і ті взагалі виникають рідко.


4. Дайте те, що можна потримати в руках

Дітям 6–10 років краще розповісти про самі ази: що таке радіація і який її природний рівень (важливо, аби вона не асоціювалася винятково з хворобами). Розкажіть, що радіацією в малих дозах лікують певні хвороби. Чудово було б показати, як вимірюють радіацію лічильником Гейгера. А далі варто перейти до небезпеки радіації: розкажіть, що великі дози опромінення призводять до променевої хвороби.



5. Згадайте, як це торкнулося родини
У цьому віці діти люблять слухати, як події минулого вплинули на маму, тата, бабусю, дідуся. Чи пам’ятають батьки Чорнобиль, що їм казали тоді, наскільки вони були маленькі? Скільки років мали бабуся, дідусь? Куди виїздили на відпочинок у зв’язку з аварією, як це було? 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу